Boris Johnson rupe tăcerea despre război. Cum s-au poziționat liderii UE la invazia lui Putin
Fostul premier britanic Boris Johnson aruncă Europa în aer cu cele mai controversate declarații despre conflictul din Ucraina. Potrivit dezvăluirilor sale, Germania a vrut ca războiul să se termine rapid, iar francezii refuzau să creadă că invazia ar fi avut loc. În plus, Roma nici nu a vrut să adopte o poziție comună din cauza dependenței uriașe de Rusia.
Boris Johnson face dezvăluiri despre invazia lui Putin
Susținător vehement al Brexitului, fostul șef al guvernului britanic spune că, în conversațiile cu liderii occidentali, s-a lovit de numeroase refuzuri din partea statelor fondatoare ale Uniunii Europene: Germania, Franța și Italia. Boris Johnson mărturisește că marile state europene au avut opinii foarte diferite cu privire la intenția lui Vladimir Putin de a declanșa un război împotriva Ucrainei.
Cine a preferat înfrângerea rapidă a Ucrainei decât războiul lung
Astfel, Franța a respins până aproape în ultimul moment ideea că Moscova ar putea ataca țara vecină, în timp ce Berlinul nu excludea agresiunea, dar nu credea că Ucraina ar fi capabilă să reziste în fața rușilor. Totuși, a menționat Johnson, Occidentul a renunțat la vechile abordări, făcând un front comun odată cu declanșarea invaziei.
„Puteam vedea cu toții batalioanele de ruși comasate, dar diferite țări aveau altfel de perspective. Fără nicio îndoială, francezii au rămas în faza de negare până în ultima clipă”, a spus Boris Johnson pentru CNN Portugalia.
Franța a fost luată prin surprindere
Invadarea Ucrainei de către armata rusă i-a luat prin surprindere pe francezi, încât șeful serviciilor de informații militare din Franța, generalul Eric Vidaud, a fost nevoit să demisioneze, deoarece nu a anticipat mișcarea lui Vladimir Putin.
„Germanii invocau cu toții motivele economice… Vă spun acum un lucru teribil. Punctul de vedere al Germaniei a fost, la un moment dat, că, dacă se va întâmpla, ceea ce ar fi un dezastru, atunci ar fi mai bine ca totul să se termine rapid și ca Ucraina să se retragă. Eu nu am avut cum să susțin asta”, a mai mărturisit fostul prim-ministru al Marii Britanii.
Ce alte dezvăluiri face fostul premier britanic
Acesta este și motivul pentru care statele europene au luat măsuri târzii și o poziție comună împotriva Rusiei: „Chiar și italienii, din nou, foarte dependenți de hidrocarburile rusești, și au spus că nu pot fi de acord cu o poziție comună. Ce s-a întâmplat, de fapt, toată lumea, Germania, Franța, Italia, toată lumea, Joe Biden, toți au văzut că nu există nicio altă opțiune simplă. Pentru că nu ai cum să negociezi cu acest individ. Iar președintele Zelenski este într-o poziție de a conveni asupra unei negocieri”, a punctat Boris Johnson.
Totodată, fostul premier britanic a salutat leadershipul arătat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, calificându-l drept „absolut remarcabil”: „Este un tip foarte curajos. Cred că istoria acestui conflict ar fi fost total, total diferită, dacă el nu ar fi fost acolo”.